Bidden? Wat is dat? en hoe doe je dat?

Wat gaan we doen?

 1. We leren wat bidden is. (20 minuutjes)
 2. Bidden in 5 stappen. (20 minuutjes voor 5 dagen lang ;-))
 3. Het bekendste gebed ooit! (20 minuutjes)
 4. Kan je God ook mailen? (20 minuutjes)
 5. Ontspanningsoefeningen en muziek

Bidden wat is dat?

Lees het volgende samen met een van je ouders of personen die je wilt dat je begeleiden in je geloof.

Bespreek dit samen en vraag aan elkaar wat je ervan denkt.

Wat is bidden?

Bidden is simpel gezegd: praten met God.

Best gek misschien. Het is niet alsof je met iemand een kop koffie drinkt aan de keukentafel. Er zit geen persoon tegenover je, die je in de ogen kan kijken, terug praat en vragen stelt – niet in letterlijke zin.

Bidden wordt volgens de Van Dale omschreven als het aanroepen (het om hulp vragen aan) een hoger wezen. Dat kan hardop, of in stilte. Tegen God kun je zeggen wat je wilt!

In dit blog gaan we praktisch aan de slag met bidden.

Waar?

In theorie kun je bidden waar je wil. Maar je kunt het beste een rustige plek in huis opzoeken, om mee te starten.

Hoe moet je bidden - rustige plek

Als je bidt wil je je gedachten richten op God. Dit gaat het beste als je niet gestoord wordt in je omgeving.

Wanneer?

Kies allereerst één moment uit per dag. Het beste is een vast moment, zodat je regelmaat in je gebedsleven krijgt. Voor je aan je dag begint, of voordat je gaat slapen. Je kunt dit langzaam uitbreiden naar meer momenten per dag – wat jou helpt om te bidden is het best.

Hoe lang?

Je kunt beginnen met een paar minuten bidden per keer. Je kunt langer bidden als je voelt dat dat bij je past en meer wilt of kunt zeggen. De bedoeling is om tijd door te brengen met God. Houd het natuurlijk en ontspannen.

 

Houding

Er is geen vaste houding die je moet aannemen. Staan, zitten, knielen, gevouwen handen, gesloten ogen – het kan allemaal. 

Hoe begin je?

Het is gebruikelijk om te beginnen door God aan te spreken met ‘God’, ‘Onze Vader’, ‘Lieve God’ (zoek een aanspreekvorm die bij je past), en ga dan verder.

Hoe moet je bidden - gevouwen handen

Je kunt ook een tijdje stil zijn tijdens het bidden. Om tot rust te komen en om wat je hebt gezegd te laten landen. En ben je meer een schrijver? Dan kun je je gebed ook opschrijven en eventueel voorlezen aan God.

Wat kun je zeggen?

Er is geen vaste vorm waarin je ‘moet’ bidden. Sommige mensen voelen zich prettig bij vaste gebeden, zoals het Onze Vader of een ritueel gebed voor het eten of slapengaan.

We willen je aanmoedigen om (ook) te bidden in je eigen woorden. Dat helpt je om met de gedachte vertrouwd te raken dat je bij God terecht kan – ongeacht het tijdstip, woordkeuze of de inhoud.

Bidden kan onwennig aanvoelen in het begin, en dat is volkomen normaal. Vertel God wat je bezighoudt. Welke mooie dingen heb je meegemaakt? Waar maak je je zorgen over? Tegen God mag je eerlijk en specifiek zijn. Ook mag je bidden voor jezelf en voor anderen. Je mag ook dingen zeggen die niet goed gingen.

Een ander aspect van bidden is God danken: voor wie Hij is, wat Hij doet en wat Hij heeft gedaan. God is zo groot, dat je telkens opnieuw verbaasd zult staan over wie Hij is.

Afsluiten

Als je klaar bent met bidden, kun je afsluiten met ‘Amen’. Dat betekent ‘zeker, zo is het’! Het is als het ware een handtekening onder je gebed.

Bidden in 5 stappen

Nu ga je in 5 stappen stelselmatig bidden leren ontdekken. neem hiervoor 5 dagen de tijd, telkens een 20 tal minuutjes.

Stap 1: rust vinden

 Om tot bidden te komen moet je een plekje hebben waar je alleen kan zijn en waar je rust kan vinden. Ook helpt het voor mensen om een aantal vaste dingen te doen voor je gaat bidden (ritueeltje). Dit om even uit de drukte van het dagelijks leven te stappen en tijd te maken voor je innerlijke ik en voor God. Hieronder een voordbeeld hoe je dit kan doen maar je kan gerust ook je eigen ritueel maken wat voor jou het beste aanvoelt.
 1. Zoek een rustige plaats waar je kan zitten zonder gestoord te worden. Zorg dat op die plaats niet te veel afleiding te vinden is van jouw dagelijkse leven
 2. Neem 1 kaars en zet deze voor jou. Steek deze aan (vraag wel even aan je ouders!)
 3. Voel in jou innerlijke ik of je rustig bent? 
 4. Doe de drie oefeningen die staan beschreven onderaan deze pagina. (zet de muziek zeker op)
 5. Kijk even naar de vlam van het kaarsje en laat alle gedachten die er zijn maar gewoon voorbij flitsen zonder er aandacht aan te geven , alles is ‘ok’.
 6. Maak een kruisteken om jezelf eraan te herinneren dat je juist hebt gebeden.

Stap 2: wensen

Om goed te leren bidden moet je leren om te praten met mensen die hier en nu niet aanwezig zijn. Dit gaan we eens doen

 1.  doe eerst ons ritueeltje (nummer 1 tot 5 van vorige stap, in nummer 4 doe je maar 1 oefening tenzij je nood hebt aan meer)
 2. Maak een kruisteken om jezelf eraan te herinneren dat je gaat bidden.
 3. Je kent waarschijnlijk wel iemand die het moeilijk heeft met iets. Bedenk wat je deze persoon zou willen toewensen.
 4. Kijk dan terug naar het vlammetje van de kaars en neem deze wens mee in je gedacht. neem hiervoor 5 minuutjes de tijd om deze wens te laten spreken in het vlammetje…
 5. Eindig met een kruisteken en zeg hierbij de woorden: ‘Ik weet dat het maar een wens is, maar voor mij zou het zo mogen zijn!’.

Stap 3: vertellen

 In ‘ons geloof’ gaan we voorbij de dood en geloven we dat het hierbij niet stopt. We weten niet hoe het na de dood is, maar we geloven dat we wel kunnen gehoord worden door hetgeen is na deze periode hier op aarde. We proberen eens:

 1.  doe eerst ons ritueeltje (nummer 1 tot 5 van vorige stap, in nummer 4 doe je maar 1 oefening tenzij je nood hebt aan meer)
 2. Maak een kruisteken om jezelf eraan te herinneren dat je gaat bidden.
 3. Je kent misschien iemand (persoon of dier) die er niet meer is.
 4. Doe je ogen toe en stel je voor dat je deze persoon tegenkomt. Wat zou je nog willen zeggen tegen hem/haar?
 5. Vertel dit maar!
 6. Kijk dan terug naar het vlammetje van de kaars en neem dit moment mee in je gedacht. neem hiervoor 5 minuutjes de tijd om dit contact te laten zijn in het vlammetje…
 7. Eindig met een kruisteken en zeg hierbij de woorden: ‘Ik hoop dat dit gesprekje gehoord is, ik vertrouw hierop, voor mij zou het zo mogen zijn!’.

Stap 4: Praten met Jezus

Omdat Jezus voor ons een figuur is in de geschiedenis met zeer veel betekenis en ons heeft voorgedaan hoe we liefdevol kunnen leven zoals God het zou willen richten we vaak ons gebed tot Jezus. We hebben al wensen geuit en we hebben al verteld maar bij praten komt er nog een dimensie bij: ‘het luisteren naar een antwoord. en dit laatste is gigantisch moeilijk in een gebed! We proberen:

 1.  doe eerst ons ritueeltje (nummer 1 tot 5 van vorige stap, in nummer 4 doe je maar 1 oefening tenzij je nood hebt aan meer)
 2. Maak een kruisteken om jezelf eraan te herinneren dat je gaat bidden.
 3. Doe je ogen toe en stel je voor dat je Jezus tegenkomt. Wat zou je willen vragen aan Jezus?
 4. Vraag dit maar!
 5. Kijk dan terug naar het vlammetje van de kaars en neem dit moment mee in je gedacht. neem hiervoor 5 minuutjes de tijd om dit contact te laten zijn in het vlammetje…
 6. Eindig met een kruisteken en zeg hierbij de woorden: ‘Ik hoop dat dit gesprekje gehoord is, ik vertrouw hierop, voor mij zou het zo mogen zijn!’.

Stap 5: Praten met God

Omdat God (die ene bewuste liefde) voor ons de drijfveer is om naar te leven, bidden we geregeld ook tot God zelf. Niet eenvoudig, oefening baart kunst…

 1.  doe eerst ons ritueeltje (nummer 1 tot 5 van vorige stap, in nummer 4 doe je maar 1 oefening tenzij je nood hebt aan meer)
 2. Maak een kruisteken om jezelf eraan te herinneren dat je gaat bidden.
 3. Doe je ogen toe en stel je voor dat je God tegenkomt. Wat zou je willen vragen aan God?
 4. Vraag dit maar!
  Een antwoord krijg je niet altijd direct terug, dit kan soms dagen of maanden/jaren duren. Het antwoord komt ook meestal onverwacht en niet op een manier die je verwacht. HEt kan komen via iets wat je meemaakt of iets wat iemand zegt of … Soms verwar je jezelf ook met antwoorden van je eigen fantasie. Het onderscheid kan je maken als het antwoord volledig warm liefdevol aanvoelt. (een beetje te vergelijken als je je verliefd voelt maar dan verliefd op het antwoord.)
 5. Kijk dan terug naar het vlammetje van de kaars en neem dit moment mee in je gedacht. neem hiervoor 5 minuutjes de tijd om dit contact te laten zijn in het vlammetje…
 6. Eindig met een kruisteken en zeg hierbij de woorden: ‘Ik hoop dat dit gesprekje gehoord is, ik vertrouw hierop, voor mij zou het zo mogen zijn!’, Amen (Het zij zo!)

Het gekendste gebed

De juiste uitleg

Kies voor elke zin van het Onzevader de goede uitleg. Omcirkel het woord dat erbij hoort en schrijf het over. Dan ontdek je hoe je dit gebed moet bidden.

Correctiesleutel: Bid God met heel je hart.

Schrijf je eigen Onze vader 

Onze Vader die in de hemel zijt, 

Met de volgende woorden spreek je God aan. .

…………………………………………………………………………………………………. 

Uw naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede, op aarde zoals in de hemel 

Met de volgende woorden zeg je aan God wat je van Hem vindt. 

………………………………………………………………………………………………….. 

Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schulden zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren, en breng ons niet in beproeving maar verlos ons van het kwade. 

Met de volgende woorden vraag je aan God iets wat heel belangrijk voor je is. 

………………………………………………………………………………………………….. 

Amen. 

Met het volgende woord / de volgende woorden, beëindig je jouw gebed aan God. 

………………………………………………………………………………………………….. 

naar idee van: C. Leterme

Mailen naar God?

Kan je echt mailen naar God? Dat zou handig zijn!

1 mailtje en een mailtje terug als antwoord! Wauw

–> anders moet je het eens proberen?

ik denk dat God benieuwd is naar jouw versie van het onze vader en naar hoe jij het bidden ervaarde?

 

mailadres van God: god@catechese-pe-elia.be

Ontspanningsoefeningen

Indien je jouw innerlijke rust niet kunt vinden kan je volgende oefeningen proberen.

Hoofd en nek

De spanning van stress gaat als eerste in je hoofd en in je nek zitten. Ik denk dat iedereen dat gevoel wel herkent. Een makkelijke manier om deze spanning kwijt te raken is de ‘neklift’.

Je legt je rechterhand in je nek en je linkerhand op je voorhoofd. Vervolgens ‘til’ je je nek op zodat je de druk van de nekspieren wegneemt. Haal rustig adem door je buik. Als je dit twee tot drie minuten volhoudt zal je merken dat de spanning afneemt.

Ontspanningsmuziek

Ontspanningsmuziek kan helpen om de rust te vinden. Het horen van water geluiden op de achtergrond leidt ons denken onbewust af zonder we het echt beseffen daardoor geraak je met deze rustige muziek meer ontspannen… probeer maar tijdens de ontspanningsoefeningen.

Hele lichaam

Je kunt de spanning in je hele lichaam wegnemen door al je spieren te spannen en vervolgens weer te ontspannen.

 1. Ga op je rug op bed liggen of op een matje op de grond. Adem rustig in en uit door je buik. Probeer zo ontspannen mogelijk te gaan liggen.
 2. Vervolgens ga je een voor een de spieren in je lichaam aanspannen. Begin bij je voeten. Span de spieren van je voeten aan en houd dit twee seconden vol. Laat dan weer los.
 3. Dan ga je door naar je kuiten. Span ze aan voor twee tellen en laat weer los. Vervolgens ga je zo verder met je bovenbenen, je binnen, je buik, je rug, je armen, je nek en als laatste je gezicht.
 4. Als je je gezicht hebt gehad blijf je een paar minuten ontspannen liggen en dan doe je de oefening nog een keer.

Het fijne van deze oefening is dat je focus bij je lichaam is en je stressvolle gedachten dus even buiten je hoofd kunt houden.

Buikademhaling

Als je stress hebt is het heel belangrijk om goed te blijven ademhalen. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je oppervlakkig gaat ademhalen. Hierdoor wordt het gevoel van stress versterkt.

Oefen daarom je buikademhaling. Dit is een manier van ademen die we hanteren als we ontspannen en onbewust ademhalen. We raken deze alleen vaak kwijt als we stress ervaren.

Onderstaande oefening kun je doen als je je gestrest of opgejaagd voelt. Een paar minuten is vaak al voldoende.

 1. Ga op je rug op de grond liggen. Op een matje als je dat prettig vindt.
 2. Leg je handen vlak onder je ribbenkast op je buik. Hier is je middenrif.
 3. Doe je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling.
 4. Adem vervolgens langzaam diep in en uit. Hierbij zorg je ervoor dat je buikwand zich uitzet bij het inademen en weer inzakt bij het uitademen.
 5. Probeer je voor een aantal minuten alleen te focussen op je ademhaling en sluit andere gedachten buiten. Het kan helpen om in je hoofd de ademhalingen te tellen of om ‘adem in’ en ‘adem uit’ te zeggen (in je hoofd).

Ervaar je acute stress maar heb je geen tijd hebt om te gaan liggen en bovenstaande oefening te doen? Probeer dan in ieder geval wel even rustig te gaan zitten en op je ademhaling te letten. Door dit te doen neemt de lichamelijke stressreactie af en zal je je snel rustiger voelen.